Karhulan Kanttarellit ry on vuonna 1954 Karhulassa perustettu tyttölippukunta. Edeltävän vuoden syksystä lähtien yksi vartio tulevia johtajia kokoontui säännöllisesti. Ensimmäiseksi lippukunnanjohtajaksi valittiin Aili Sarpolahti.

Omaperäinen nimi on peräisin Tapio Wirkkalan Kantharelli -maljakosta. Lippukunnan nimeämiseen liittyy lähes legendaksi muodostunut tarina, jonka osasi parhaiten kertoa edesmennyt lippukunnanjohtaja, lippukuntamme kunniajäsen Linne ”Hulta” Peltonen:



Kaksi perustajajäsentä olivat Myllykoskella ja katselivat näyteikkunoita. Ja kohdalle sattui Karhula-Iittala lasista tehdyt Kantharelli -maljakot. Pienen keskustelun jälkeen he keksivät, että Kantharelli -nimi sopisi hyvin Karhulan tytöille. Ainakin on jotain omaperäistä ja Karhulaan liittyvää. Heti tämän keksittyään he soittivat kolmannelle perustajajäsenelle Hultalle ja päättivät, että nimeksi tulee Karhulan Kantharellit.

Nimi tuntui hyvältä, sillä kantarellit eli keltavahverot kasvavat metsän kätköissä tiiviissä rykelmissä. Niitä on kaiken kokoisia, pieniä ja suuria. Kaikenlisäksi yleensä siellä missä kantarelleja näkyy, niitä on paljon. Nimi siis tässäkin mielessä symboloi sopivasti kanttarellien näkyvyyttä myös partiotoiminnassa. Nimi muutettiin myöhemmin muotoon Karhulan Kanttarellit. Siitä lähtien lippukunta on saanut nauttia erikoisesta, mutta mukavasta ja muistettavasta nimestä.

Kanttarellien toiminta pyöri muutaman vuoden A.Ahlströmin Karhulan Tehtaiden Sosiaalitoimiston alaisena, mutta toiminnan vakiintuessa kanttarellit irtauduimme itsenäiseksi lippukunnaksi. Karhulan Kanttarellit ry rekisteröitiin vuonna 1959. Lippukunnan 5-vuotis juhlan kruunasi oman lipun saaminen ja sen vihkiminen. Kanttarellilipun ovat suunnitelleet Kirsti Ahtiainen ja Ulla Hjelt.

Kanttarellien historiaan kuuluu myös kuninkaallisia kohtaamisia. Vuonna 1960 Kanttarellit saivat mahdollisuuden olla vastassa Ruotsin prinsessoja, kun he olivat vierailemassa Hallan sahalla. Myöhemmin prinsessa Desireeltä tuli kiitoskirje Kanttarelleille.

Vuosi 1982 oli ennätysvuosi Kanttarelleille. Jäseniä oli tuolloin 166. Vuoden 1984 keväällä Tampereella pidetyssä partioparaatissa olimme ryhdikkäin lippukunta! Vuonna 1984 saimme oman oranssiharmaan huivimme, joka erottuu vieläkin selvästi.

Kanttarellit ovat toimineet pitkään erilaisissa mökeissä, joita paikallinen teollisuusyritys vuokrasi lippukunnalle. Kaikki mökit ovat omalla tavallaan olleet rakkaita koloja: Onkalo, josta jouduimme luopumaan vuonna 1985; Torppa, jonka vintin valloittivat vaeltajat kokoontumistilakseen (Wintti-Clubi); Kantola, joka oli pitkäaikainen kokoontumispaikkamme Korkeakoskella.

Vuonna 2011 vuokrasuhde päättyi ja lippukunta oli jäämässä ilman kokoontumistilaa. Kanttarellit ryhtyivät tuumasta toimeen ja oman kolon rakentamiseksi käynnistettiin suuri varainhankintakamppanja. Tämän rahoituksen ja aktiivisen talkooporukan turvin lippukunnalle rakennettiin oma kokoontumispaikka, Munkalo, Karhulan Korkeakoskelle. Munkalon rakennusprojekti saatiin päätökseen vuonna 2013 ja lippukunta pääsi aloittamaan partiotoiminnan omassa kokoontumispaikassa. Lippukunta kokoontuu edelleen Munkalolla. Pihapiiri nuotiopaikkoineen tarjoaa erittäin hyvät mahdollisuudet partiotoiminnan toteuttamiseen. Munkalo on avoin myös muille lippukunnille ja piirin toiminnalle.